25 Mayıs 2014 Pazar

Güveç tava (odun ateşinde)



Malzemeler
  • 1 kg kuzu kuş başı
  • Yarım kilo sivri biber
  • 1 kilo domates
  • 15 -20 tane arpacık soğan
  • 2 tane kırmızı biber 
  • 3 tane patlıcan
  • 2 baş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates 1yemek kaşığı biber saçası
  • İsot ve kekik





Yapılışı

  • Arpacık soğanları soyun
  • Patlıcanı alacalı soyup küp küp doğrayın
  • Domatesleri dörde bölün
  • Biberleri ikiye çok uzun olanları üçe bölün
  • 1 baş sarımsağı dövün ve tüm doğradığınız sebzeleri yarım kaşık domates yarım kaşık biber salçası ve az sıvıyağ ekleyerek güzelce karıştırın

  • Eti iyice yıkayın ve üzerine kekik,isot, tuz,yarım kaşık domates,yarım kaşık biber salçası ve 1 baş ezilmiş sarımsak ekleyerek güzelce harmanlayın
  • Soslanmış etleri güveç tavaya yerşeştirin üzerine soslanmış sebzeleri etlerin üzerine yayın ve fırına gönderin 
  • Fırına gönderemezseniz evdeki fırınınızdada yapabilirsiniz yaklaşık 2 saatte pişer




11 Mayıs 2014 Pazar

Lokum kek


 Malzemeler
  • 4 yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker 
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağının üçte ikisi kadar zeytin yağı
  • 3 su bardağı un 
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Sos malzemeleri

  • 3 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 silme yemek kaşığı nişasta
  • bulamak için 2-3 paket hindistan cevizi 


Sosun yapılışı

  • İşe sosu hazırlayarak başlayın,bütün malzemeyi tencereye alıp ara sıra karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika daha pişirin. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın  Soğurken ara sıra karıştırmayı unutmayın ki kaymak tutmasın






Kekin yapılışı

  • Yumurta ve şekeri kabarana kadar 3-4 dakika boyunca çırpın.
  • Sütü ve yağı ekleyip karıştırın. Un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin ve yeniden çırpın.
  • Hamuru yağlanmış tepsiye dökün
  •  200 derecelik fırına kekinizi  20-25 dakika kadar pişirin.
  • Kek soğuyunca istediğiniz büyüklükte dilimleyin. 
  • Kare şeklinde dilimleri sosa hızlı bir şekilde batırıp çıkarın. Bu işlemi çok hızlı yapmalısınız, kek bütün sosu içine çekebilir, o zaman kesilince 2 renkli görüntüyü istendiği gibi olamayabilir
  • kekleri önce sosa sonra hindistan cevizine bulayın.
  • Kekleri servis tabağınıza alın afiyet olsun





8 Mayıs 2014 Perşembe

Şam Börek (mardin yöresi )




Malzemeler (içinin)

  • 500 gram kuzu orta yağlı yıkma
  • 3 tane soğan
  • Yarım demet maydanoz

Hamuru için
  • 5 su bardağı un 

Yapılışı
  • Unu uygun bir kaba alın üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serpin 
  • Azar azar ılık su ilave ederek yoğurun
  • Çok yumuşak olmayan pürüzsüz bir hamur yoğurun 
  • Hamurunuzu 30 kadar dinlendirin
İç harcın hazırlanması
  • Kıymayı kavurun üzerine küçük küçük doğranmış soğanları ilave edin soğanlarla beraber kavurmaya devam edin
  • Soğanlarda piştikten sonra altını kapatın daha soğumadan ince ince doğranmış maydanozları ilave edin ve iyice karıştırın
  • Harcınızı soğumaya bırakın

  • Dinlenmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın
  • Hamuru normal bir yemek tabağı büyüklüğünde açın 
  • Açtığınız hamurun yarısına gelecek şekilde iç harçtan yayın
  • Boşta kalan kısmı iç harç serili kısmın üstüne kapatın ve kenar kısınlarını keserek düzeltin (ben metal bir çay tabağı kullandım)


  • Tavanızı fırçayla hafifçe yağlayın ve böreklerinizi önlü arkalı kıratın.



4 Mayıs 2014 Pazar

Mama kavanozunda tencere kek'i





Selamün aleyküm
Değerli takipçi ve ziyaretçilerim
Daha önce okulumuzun kutlu doğum etkinliklerinde mama kavanozlarındaki kekleri sizinle paylaşmıştım.
Bu gün keklerin hazırlama aşamalarını ve tarifini paylaşacağım.
Daha önce fincanda kek yapmıştım tarifi için buraya bakabilirsiniz.Okulda çocuklar için ikramlar hazırlayınca aklıma fincan keklerim geldi ve çocuklar için daha özel bir hale getirmeye karar verdim ama o kadar yoğun bir haftaya denk geldiki hazırlık süresi bir yandan yatıya gelen misafir bir yandan ev işleri bir yandan okul hazırlıları ama niyet halis olunca Allah yardım ediyor.
hazırladım ama gece geç saatlere denk geldi misafirler uyurken ben çok gürültü yapmadan biran önce bitirmeye çalıştığımdan pişme süresine çok uymadım haliyle kekler istediğim kadar güzel olmasada idare ederdi.
Dediğim gibi benim vaktim çok kısıtlı vede işlerimde çok olunca süsleme bakımından en kolaya kaçtım eğer sizlerde yapmayı düşünürseniz kendi zevkinize göre süsleyebilirsiniz.Bence mama kavanozunda kekler çocukların doğum günleri içinde hazırlana bilinir. not: mama kavanozlarım marketlerden bebekler için aldığımız meyve püresi kavanozları.

Malzemeler

  • 3 tane yumurta 
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un

Yapılışı
  • Yumurta ve şekeri köpürene kadar mikserle iyice çırpın 
  • Süt,yağ ve kakaoyu ilave edip çırpmaya devam edin
  • Hazırladığınız karışımdan daha sonra pişen keklerin üzerine dökmek için 1 su bardağı ayırın. Kalan karışıma kabartma tozu ve vanilya ilave edin azar azar un ilave ederek boza kıvamına gelene kadar mikserle çırpmaya devam edin

  • Daha önceden yıkayıp kuruttuğunuz kavanozların içini elinizle yağlayın
  • Kek hamurundan kavanozların yarısına gelecek şekilde doldurun çok fazla koymayınki kekler kabarırsa kapaklarını kapatmakta zorlanmayın
  • Kavanozları genişçe bir tencerenin içine yerleştirin
  • Bir cezve veya çaydanlık yardımıyla kavanozların yarısına gelecek şekilde tencereye su koyun


  • Temiz bir havlu yada uygun bir örtü ile tencerenin ağzını kapatın 
  • Havlunun üzerine tencerenin kapağını kapatın havlunun dışarıda kalan kısımlarını tencerenin üzerine doğru kapatınki ocağa temas edip yanmasın
  • Ocağın altını yakın kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve 25 dk kısık areşte pişirin kesinlikle kapağını açmayın tıkırtı sesleri gelecek bu sesleri duyunca kaynamaya başladığını anlayacaksınız 
  • 25 dk piştikten sonra ocağın altını kapatın ve 15 dk boyunca kapağını hiç açmadan dinlendirin
  • 15 dk dinlenen keklerin kapağını açın ve daha önce ayırdığınız sostan üzerlerine gezdirin iyice soğuduktan sonra kapaklarını kapatın.


Kavanozları süslemek için gramafon kağıdı kullandım önce kavanozların etafını saracak büyüklükte kırmızı renkte kareler kestim.
bağlamak içinde uzun şeritler keserek orta kısımlarını döndürerek kın-vırdım uçlarını açık bıraktım.
Kavanozları kare parçaların ortasına koydum ve yukarı doğru topladım şerit halindeki yeşil kağıtlarlada ağız kısmını bağladım